»

Bejegyzés nyomtatása

Megemlékezés volt a Barátság parkban

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartottak városunkban megemlékezést pénteken a Barátság parkban található Trianoni Emlékműnél.

Az ünnepségen – amely a Trianoni Békediktátum aláírásának 97. évfordulója is egyben – köszöntőt mondott Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere, aki beszédében hangsúlyozta hogy a trianoni trauma óta eltelt évtizedek alatt az anyaország határain túl élőknek sokszor nehéz sorsa volt, azonban a nemzeti együvé tartozás érzése mindig megmaradt bennük és az erős kötődés mindig egy olyan kapocs maradt, ami az állami és jogi széttöredezettség ellenére az országhatárok fölött is életben tartotta a magyarság összetartozását. Fontos, hogy ez a kapocs mindig ilyen erős legyen, hiszen a nyelvéből és kultúrájából is erőt merítő magyarság összetartozása a jó példa arra, hogy erős nemzetet alkotunk.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Fülöp G. András történész, a Külügyminisztérium munkatársa, aki felidézte a történelem azon részét, amely a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiája.

Az ünnepségen közreműködött Major Zsolt, a Soproni Petőfi Színház színművésze valamint Mende Mirtill és Gaál Gellért, a Szent Orsolya Katolikus Gimnázium tanulói.

A megemlékezés koszorúzással és főhajtással zárult az emlékműnél.

Dr. Simon István mondott köszöntőt az ünnepségen

fotó: Leczovics Zsolt