«

»

Bejegyzés nyomtatása

Sopron volt az első állomása az MTÜ országos szakmai rendezvénysorozatának

A Magyar Turisztikai Ügynökség “Paradigmaváltás a turizmusban” címmel több mint 10 állomásból álló országos szakmai rendezvénysorozatot indított, melynek első állomása Sopron volt.

A rendezvénysorozat célja, hogy a helyi turisztikai döntéshozók jobban megismerhessék az Ügynökség desztinációs elképzeléseit és további lehetőség nyíljon mind a résztvevőknek, mind az előadóknak a kapcsolódó ötletek és elképzelések megosztására.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban megtartott konferenciát Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntője nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy az MTÜ országjáró körútjának első állomásán üdvözölheti a résztvevőket.

 

 

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás polgámester köszöntőjében rámutatott arra, hogy Sopron, mint történelmi műemlék város mindig célpontja volt a hazai és a külföldi turizmusnak. A helyi turisztikai adottságaink jónak mondhatóak, azonban ennek eredményes és jövedelmező kihasználásához komoly infrastrukturális és rendszerbeli fejlesztéseket kell még megvalósítani. Ausztria közelsége nagy kihívásokat jelent és nap, mint nap igen komoly konkurenciával kell szembe nézni, ahhoz, hogy eredményesen felvegyük a versenyt a közeli szomszédokkal. A város távlatos stratégiai fejlesztésének mindig a középpontjában állt a turizmus lehetőségének jobb kihasználása, az egyéb kötelező városi feladatok ellátása mellett. Hangsúlyozta, hogy a megyei jogú városok számára, így Sopronnak is a Magyar Kormány által biztosított fejlesztési források a Modern Városok Programból, az uniós forrásokkal kiegészülve és az adósság-konszolidációval, új történelmi fejlődési lehetőséget nyitott.

Sopronban öt nagy csoportba foglalható össze a városi és térségi fejlesztés:

1. Az M85 autóút, mely a város és térség jobb elérhetőségét teszi lehetővé.

2. A belváros keretében megújulnak a belvárosi épületek homlokzatai, a középkori utcák és terek burkolatai. A belvárosi múzeumnegyed korszerű attraktív kiállításokkal bővül, az újra felfedezett koronázási és Mátyás király korabeli emlékekkel. Országosan is egyedi gótikus Szent Mihály templom a restaurálást követően hangversenyek új helyszínéül is fog szolgálni, gazdagítva a város kulturális kínálatát.

3. A Kisvárkerület, a Széchenyi tér, a Paprét és az Árpád utcai Parkolóház, uniós forrásból valósul meg, mely szervesen egymásra épülve kiegészíti a belvárosi Modern Városok Programot.

4. A Lőver program az üdülő-városrész egyedi klimatikus adottságaira épül, mely a gyógyturizmus és az aktív pihenés új lehetőségeit fogja biztosítani, a megújuló Lőver strand és fedett uszodával, az erdei kerékpárúttal, a gyerekeknek épülő Alpin kalandparkkal, hegyi kiránduló utakkal és szabadtéri sporteszközökkel. A Lőver-programban a megcélzott vendégkör a szálló és a kiránduló vendégek mellett a lakossági szabadidős és ifjúsági-diák sportolók és nem utolsó sorban az itteni gyógyintézmények rehabilitációs beutaltjai.

5. Kiemelkedő jelentőségű a Fertő parti fejlesztés, amely a vízi turizmus helyi térségi bázisát fogja képezni.

A vázolt összes program teljes költsége, az autóút kivételével mintegy 60 milliárd Ft.

Dr. Fodor Tamás hozzátette, hogy a városvezetés meggyőződése, hogy az ismertetett programok, nagymértékben javítani fogják a város és térsége turisztikai kínálatát, lehetőségeit az ide látogató vendégek örömére, és megelégedésére.

 

 

Dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója

fotó: Leczovics Zsolt

A soproni eseményen előadást tartott Dr. Guller Zoltán, a MTÜ vezérigazgatója, Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Dr. Gajda Tibor, az MTÜ turizmus-stratégia és turisztikai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese, Bánhegyi Zsófia, az MTÜ marketing-kommunikációjáért felelős vezérigazgató-helyettese valamint Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál egyik alapító-főszervezője is.

 

Prezentáció (részlet)

fotó: Leczovics Zsolt

 

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

fotó: Leczovics Zsolt

 

Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál egyik alapító-főszervezője

fotó: Leczovics Zsolt

Az előadásokon elhangzott, hogy a kormány és az MTÜ kiemelt célja a családbarát turizmus meghirdetésével az, hogy Magyarországon a vendéglátó- és szálláshelyek, illetve más turisztikai szolgáltatók felkészülten fogadják a kisgyerekekkel és nagyszülőkkel érkező családokat. A családbarát turizmus egy olyan komplex turisztikai fejlesztési filozófiát jelent, mely minden hazai szolgáltatót arra ösztönöz, hogy gyermek- és nagyszülőbarát módon közelítse meg a vendégek fogadását, szórakoztatását és ellátását.

A tavalyi esztendő turizmusának adataival kapcsolatban elhangzott az is, hogy a turizmus Magyarország egyik kiemelten fontos gazdasági ágazata, amely fontos szerepet játszik mind a GDP előállításában, mind a foglalkoztatottságban, mind a fizetési mérleg egyensúlyának megőrzésében. A 2010-es esztendő óta folyamatosan nőnek a hazai turizmust érintő statisztikai mutatók azonban kiemelendő, hogy a tavalyi év hozta a legdinamikusabb változást, amely nem csak hazai viszonylatban mutat jelentős javulást, de nemzetközi viszonylatban is rohamos fejlődést mutat.

A 2017-es esztendő várható adataival kapcsolatban elhangzott, hogy számos olyan világeseménynek ad otthont hazánk, amelyek várhatóan kedvező hatást gyakorolnak majd országunk imázsára és a turizmus mint ágazat teljesítményére is. Példaként megemlítve a FINA Vizes Világbajnokságot vagy például a Győrben megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelyek mellett a megvalósuló turisztikai fejlesztések is lehetővé teszik, hogy hosszabb távon, fenntartható módon tovább javuljon a turizmus teljesítménye és ezáltal növekedjen a GDP-hez való hozzájárulási is a turizmusnak.

www.sopronmedia.hu

Az adott cikk linkje: http://www.fidesz.sopron.hu/?p=6021