«

Bejegyzés nyomtatása

A nemzet fejlődésének kiindulópontja a Széchenyi-örökség

A Széchényi-örökség, mint a nemzet fejlődésének és felemelésének lehetőségét megteremtő eszmeiség, mint a nemzetet önazonosságában értékalapon megerősítő szellemiség és tett, mint építőmunka és mint létrehozott intézmények, szervezetek, mint megvalósult alkotások, létesítmények hosszú sora, ezt a helyet, Cenket mind örök kiindulópontjaként tarthatja számon – mondta Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője megnyitó beszédében Nagycenken Kontli László fotográfus kiállításán. A kiállítás augusztus 20-ig látható a nagycenki Széchenyi-kastély kiállítótermében.

Kontli László fotográfus nagycenki helyszíneken készített lovasfotói a korabeli vadászlovaglást mutatják be hiteles módon művészi megformálással. A „cenki vadászlovaglásokról”, mint társasági eseményekről Széchenyi Naplójában is ír. Jellemző, hogy az általa aranykorába emelt lótenyésztést, a meghonosított  lóversenyzést is „ a közhaszon”  érdekében honosította meg Széchenyi István, amint jelentős szerepe volt  a mai lovassportok alapját adó angol lovaglóstílus itthoni bevezetésében – fejtette ki Firtl Mátyás megnyitó beszédében.

fotó: TÉ

Nagycenk az a hely, ahol Széchenyi élt és alkotott, ez a hely formálta Széchenyi értékelvű és-alapú, nemzetszolgálatát meghatározó életszemléletét. Ezért, ez a hely  – minden bizonyossággal – isteni ihletettségnek különleges helye. A nemzetépítő szándék és tett origója.  Ezért természetes, hogy az arra érzékeny alkotókra is hat, így a fotográfus Kontli Lászlóra is.

Annak az örökségnek a tiszteletében és megbecsülésében, amelyre a Széchényiek – közöttük külön is gróf Széchenyi István – életműve, a helyhez való különleges viszonya, kötődése kötelez,kívánom mindannyiunknak, hogy Isten kegyelméből  legyen kellő erő, energiánk, elszántságunk arra, hogy a Széchényi-örökségnek Nagycenken megkezdett helyreállítást, fejlesztést folytassuk, kiteljesítsük, azért, hogy a Nemzeti Emlékhely nemzeti zarándokhelyként tölthesse be küldetését – fogalmazott Sopron és térsége országgyűlési képviselője megnyitó beszédében.

Az alkotót a nagycenki Szekendy Katalin mutatta be.
Szekendy Katalin elmondta: 2002-ben lovasoktatóként ismerte meg az akkor 21 éves dolgozott a cenki Méntelepen, ahol lovagolni kezdett a többiekkel egy 21 éves soproni faipari, főiskolai hallgató Kontli Lászlót, aki “ügyes volt és szorgalmas, csendes,szerény, de kitűnően átlátta a dolgokat és mindent megfigyelt”. Egy személyes beszélgetésükkor rákérdezett rá, hogy “mivel foglalkozik a családod,Laci?”…kis gondolkodás után válaszolta Kontli László : ” nagyapám fényképész volt Sopronban”.
Teltek-múltak az évek és László fényképezni kezdett a lovas eseményeken.(…)
– Ha nem volt rendezvény mi lovasok, szívesen öltöztünk be stilizált, korhű ruhákba, mivel régi cenkiek vagyunk hatott ránk a hely tisztelete és szelleme.Ezekből a fotózásokból láthatunk pár sikeres életképet.A lovak a képeken,mind az őshonosnak nyílvánitott mezőhegyesi félvérek (más néven:furioso-north star fajtájúak),  származásukban mind jelen van az az angol telivér fajta, aminek a Magyarországra hozataláért is Széchenyi Istvánt dicsérhetjük- mondta el Szekendy Katalin.

A kiállítással egy időben további, a Széchényi-örökség szervezésében megvalósult kulturális, művészeti és szórakoztató programra került sor az örökség páratlan szépségű helyszínein. Ezek között a folyamatos, többszáz látogatót vonzó nagy érdeklődés mellett zajlott vezetett  tárlatlátogatások mellett, lovasbemutató, lovaskocsizás a kastélyparkban,  koncert a kastélykápolnában, kincskeresés és táncház várta az érdeklődőket.

 sopronmedia.hu

Az adott cikk linkje: http://www.fidesz.sopron.hu/?p=6059